
Who Qualifies to Vary a Will Under BC’s WESA?
Onyx Law Group · Vancouver, British Columbia
Section 60 of WESA lets a spouse or any child, adopted or natural, apply to vary a will. Stepchildren, friends, nieces and caregivers have no standing to bring a wills variation claim. A lot of disputes turn on whether an unmarried partner counts as a spouse.
Learn more
Full transcript
What does the Wills, Estates and Succession Act say about who qualifies? So, section 60 of the wills variation cases provides that adult children, any children or spouse can contest a will. Oftentimes, what people litigate over is whether or not a spouse is truly a spouse under the definition of a spouse. If they’re not married, then there is a lot of gray area as to whether or not somebody is going to be found as a spouse who has a marriage-like relationship with the will-maker. For children, adopted children have standing as well as natural children, but stepchildren do not have a right to contest the will. So, why can’t a friend, a niece or a caregiver bring a wills variation claim? They don’t have standing. Just under the statute, they don’t have standing to vary a will.
General information, not legal advice.
(604) 900-2538
Onyx Law Group represents clients in family law throughout British Columbia, estate and trust litigation, estate planning and probate matters. Consult with our 17 BC lawyers · 190 combined years at the bar (2026)Candace Cho, KCCalled 2009 · 17 yrsJudith A. JanzenCalled 2000 · 26 yrsSandy Minh AbleyCalled 2005 · 21 yrsVeronica ManskiCalled 2015 · 11 yrsSusan KimCalled 2000 · 26 yrsRupinder ShokerCalled 2011 · 15 yrsJackson ToddCalled 2014 · 12 yrsValerie LeBlancCalled 2011 · 15 yrsKatya RichardsonCalled 2018 · 8 yrsRasjovan DaleCalled 2018 · 8 yrsMason HellerCalled 2019 · 7 yrsKevin CampbellCalled 2019 · 7 yrsShivleen SidhuCalled 2019 · 7 yrsTJ GarchaCalled 2022 · 4 yrsJesse PatraoCalled 2023 · 3 yrsLouisa LedesmaCalled 2024 · 2 yrsJulia PinnockCalled 2025 · 1 yrAngela HuangCalled 2027 · first yearSee our full team at
(604) 900-2538